Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2019

 

V Evropski uniji se količina nastalih odpadkov povečuje, kar je v veliki meri posledica današnje množične potrošnje, kjer velja pravilo kupi – uporabi – zavrzi.

Po raziskavi Eurostata je v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju nastalo 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje. Jasno je, da je potrebno ukrepati.

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj odmevnih in najuglednejših akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), v kateri je v preteklih letih sodelovalo več kot 30 držav iz vse Evrope z več kot 25.000 ozaveščevalnimi aktivnostmi.

Pobuda vsako leto pozornost nameni drugi temi. V letu 2019 je bil poudarek Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov na ozaveščanju ter izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi in je potekal od 16. do 24. novembra 2019.

 

Boljše prakse, manj odpadkov

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov se je v letu 2019 posvečal praksam, kako učinkovito ozaveščati in izobraževati javnost o prednostnih načinih ravnanja z odpadki – predvsem preprečevanju in ponovni uporabi.

Slogan akcije leta 2019 je 

PONOVNO UPORABO SPREMENI V NAVADO!

 

ETZO 2019 V SLOVENIJI: PONOVNA UPORABA

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki – najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko pripomoremo k manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba.

V Sloveniji smo se v letu 2019 zato posvetili ponovni uporabi, pri čemer smo se osredotočili na tri vrste odpadkov, ki so še posebej pereče: tekstil, kosovne odpadke in embalažo.

Po podatkih SURS-a smo v Sloveniji v letu 2015 uvozili 92.670 ton oblačil, od tega je bilo zgolj 2.153 ton ločeno zbranega tekstilnega materiala, za velik delež tega pa sploh ne vemo, kje je oziroma kam izginja.

Problematični so tudi kosovni odpadki, saj med njimi konča veliko kosov pohištva in drugih predmetov, ki bi jim lahko z majhnimi spremembami podaljšali življenjsko dobo, velik delež odpadkov pa konča tudi na divjih odlagališčih, ki jih je po zadnjih podatkih več kot 8.100 po vsej Sloveniji.

KAKO RAVNATI DRUGAČE

Ponovna uporaba ni enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari in življenjska filozofija, ki jo lahko vsakodnevno uresničujemo s tremi preprostimi koraki:

1. PREMISLITE – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.

2. PREDELAJTE – preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite.

3. PONOVNO UPORABITE – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

 

Priročnik PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI

 

V okviru ETZO 2019 je bil pripravljen priročnik "PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI" z nasveti o prednostnih načinih ravnanja z odpadki, preprečevanju njihovega nastajanja in ponovni uporabi. 

Priročnik za končne uporabnike vsebuje koristne nasvete in napotke za ponovno uporabo vsakodnevnih predmetov, ki jim lahko, namesto da jih zavržemo, s spremenjeno namembnostjo podaljšamo življenjsko dobo. 

V priročniku boste našli: 

  • Trike in zvijače, kako predelati embalažo, ki nam običajno ostaja v kuhinji in kopalnici, in načine, kako jo ponovno uporabiti;
  • Nasvete, kje kupovati brez embalaže;
  • Kam po pomoč, če se vam pokvari pralni ali pomivalni stroj ali katera druga naprava;
  • Seznam dogodkov in trgovin, kjer lahko tekstil in oblačila izmenjate ali kupite iz druge roke;
  • Predloge, kako predelati pohištvo, ki ste se ga naveličali;
  • Kam oddati rabljeno pohištvo 
  • in druge koristne nasvete.

 

Priročnik PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI


>> Kliknite tu za priročnik v verziji za tisk 

 

 

Koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2019 je bila Zbornica komunalnega gospodarstva v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor.