Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Prijavljene akcije

 

Prijave akcij so se zaključile 15. novembra 2021. Vsem prijaviteljem se zahvaljujemo za prijavo akcij.

Skupno je v Sloveniji letos registriranih

64 akcij

 

Akcije bodo potekale od 20. do 28. novembra 2021 po vsej Sloveniji. 

Poiščite akcije v vašem lokalnem okolju in sodelujte!

Raziščite akcije tu

 

 

 

ARHIV: Prijavite akcijo


Šteje vsaka prijavljena akcija!

 

V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so bile vse organizacije in posamezniki vabljeni, da izvajajo aktivnosti za preprečevanje nastajanja odpadkov in svoje akcije tudi prijavijo do 15. novembra 2021. Vse akcije širom Evrope se beležijo na krovnem portalu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov https://ewwr.eu/. Na ta način vas lahko poiščejo zainteresirani deležniki, prav tako pa lahko tudi sami raziskujete druge akcije in dobite navdih ali se povežete s sorodnimi organizacijami. S prijavo akcije se lahko potegujete tudi za nagrado EWWR.

AKCIJO LAHKO PRIJAVITE NA DVA NAČINA:

 1. Svojo akcijo lahko prijavite in naknadno tudi urejate neposredno na krovni evropski spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (portal EWWR)pri čemer se morate na strani najprej registriratiPrijava poteka delno v angleščini. V kolikor imate težave s prijavo, si oglejte navodila za izpolnjevanje prijave.
 2. Prenesite si obrazec za prijavo (v slovenščini) in nam izpolnjenega pošljite na e-naslov etzo@gzs.si. Izpolnjevanje obrazca vam bo vzelo približno 5-10 minut. Prijavo na portalu EWWR bomo v tem primeru v vašem imenu opravili mi.

V pomoč pri izpolnjevanju prijave vam je lahko primer dobro izpolnjenega obrazcaVse vaše prijave bomo pregledali in vam posredovali dodatne napotke ali informacije za organizacijo akcije.

V Evropski teden zmanjševanja odpadkov bodo uvrščene samo tiste akcije, ki bodo potekale med 20. in 28. novembrom 2021 in ki bodo organizirane na zgoraj omenjene teme.

S prijavo akcije se strinjate s Pogoji sodelovanja.

Prijave akcij so bile odprte do 15. novembra. Najlepša hvala za vaše sodelovanje.

Oglejte si posnetek delavnice za prijavitelje, ki je potekala 3. novembra 2021 >>O Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov


Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let aktivno prizadeva za zmanjševanje količine odpadkov. Največji in najuglednejši evropski projekt na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO).

 

EZTO bo letos potekal med 20. in 28. novembrom 2021. Vabimo vas, da se nam pridružite pri organizaciji ozaveščevalne akcije.

 

Glavna tema letošnjega ETZO so krožne skupnosti ter pomen sodelovanja in solidarnosti. Tematika je dovolj široka in raznolika, da se lahko vključi prav vsak.

 

Kdo se lahko pridruži ETZO?

 • uprava/javni organi,
 • združenja/nevladne organizacije,
 • podjetja/industrija,
 • izobraževalne ustanove (šole, fakultete, univerze),
 • posamezniki.

 

Prijavljena akcija naj se osredotoči na najmanj eno od spodnjih tem:

 

 • Strogo izogibanje nastajanja odpadkov oz. zmanjševanje nastajanja odpadkov pri samem viru (najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane)

Aktivnosti za ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvedemo, in nasveti, kako to doseči: promocija kompostiranja doma, nalepke, da ne želite reklam, uporabe vode iz pipe. Med te aktivnosti sodijo tudi ukrepi, ki ozaveščajo potrošnika, da z izbiro izdelkov vplivajo na okolje.

 

 • Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo (predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si)

Aktivnosti, ki ozaveščajo, da ima vsak izdelek še eno življenje: spodbujajo premislek o nujnosti nakupa novega izdelka, spodbujajo popravilo in ponovno uporabo izdelkov, izmenjevanje, obdarovanje… Cilj aktivnosti naj bo spodbuditi potrošnike k izbiri izdelkov za večkratno uporabo, k najemu predmetov namesto nakupa itd. 


 • Ločevanje odpadkov in recikliranje odpadkov

Ukrepi, katerih cilj je pomagati ljudem izboljšati razvrščanje odpadkov, jih spodbuditi k ustreznemu vedenju in jim pomagati glede odvoza odpadkov.

 

 • Čistilna akcija

Aktivnost, s katero se javnost in medije opozori na ogromne količine odpadkov, ki jih odvržemo v naravo, v gozdove, na plaže… Sem sodijo tudi aktivnosti, ki vsebujejo rešitve glede izogibanja smetenju in preprečevanju nastajanja odpadkov.

 

 • Tematski fokus: krožne skupnosti

 

Kako sodelovati?

Enostavno. V tednu, ko poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, organizirate aktivnost, ki bo čim širšo javnost ozaveščala o eni izmed izbranih tema ETZO.

 

Šteje vsaka prijavljena akcija!

V kolikor še nimate ideje, brez skrbi! Na voljo imate imate ideje za aktivnosti in komunikacijska orodja, ki so vam lahko v pomoč pri organiziranju akcije.

 

Cilji ETZO so:

 • povečati ozaveščenost o nastajanju in zmanjševanju odpadkov, ponovni uporabi izdelkov in ločevanju odpadkov;
 • izpostaviti delo in dobre prakse udeležencev ETZO;
 • spodbuditi vladne in nevladne organizacije, združenja, izobraževalne ustanove ter posameznike, da pripravijo aktivnost, vezano na ključne teme;
 • zainteresiranim zagotoviti komunikacijska orodja.

 

V Sloveniji je koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor.